• Het aantal startende ondernemers nam in tweede kwartaal van 2023 verder toe ten opzichte van een jaar geleden, blijkt uit de kwartaalrapportage van de KVK
  • De groei vindt vooral plaats in provincies als Groningen, Drenthe, Zeeland en Limburg, waar de sterkste toename van startende bedrijven te zien.
  • Ook merkt de KVK op dat het aantal stoppers afneemt. De verwachte grote toename in het aantal faillissementen na de coronapandemie blijft daarmee wederom uit.
  • Lees ook: Voor het eerst in jaren winstdaling bij meer dan de helft MKB – klappen vallen in bouw en industrie

Het aantal startende ondernemers in Nederland is in het tweede kwartaal van 2023 verder toegenomen ten opzichte van een jaar geleden. Daarbij is sprake van een inhaalslag buiten de Randstad, meldt de Kamer van Koophandel (KVK) in het Trendrapport over het afgelopen kwartaal.

Waar de groei in de Randstedelijke provincies stabiliseert, versnelt deze in de provincies daarbuiten. Zo is in Groningen, Drenthe, Zeeland en Limburg de sterkste toename van startende bedrijven te zien. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar stijgt het aantal inwoners dat een onderneming begint daar harder dan in andere provincies. Vooral in de detailhandel en de bouw is er een sterke toename, terwijl er landelijk in de bouw juist een verdere afname is.

Het sterkst is de toename van het aantal starters per 10.000 inwoners in de provincie Groningen. Daar kwam de groei uit op 18 procent, waarbij het opvallend is dat er een groei zit in het aantal starters in de horeca, terwijl dit landelijk juist daalt.

In Zeeland steeg het aantal ondernemers met 14 procent, vooral door groei in de groot- en detailhandel. De horeca is in deze provincie niet in trek bij ondernemers. Het aantal starters in deze sector daalde harder dan landelijk. In Limburg wordt de groei van het aantal starters juist breed gedragen. In deze provincie was in twaalf van de vijftien sectoren sprake van een stijging.

Ook merkt de KVK op dat het aantal stoppers afneemt. De verwachte grote toename in het aantal faillissementen na de coronapandemie blijft daarmee wederom uit. "Er is een voorzichtige inhaalslag gaande, maar het aantal faillissementen is nog niet op het niveau van voor corona, en in historisch perspectief is het aantal nog steeds laag. We hebben op dit moment nog niet te maken met een verontrustend aantal faillissementen", zegt Joris Knoben, hoogleraar Strategie en Ondernemerschap aan de Universiteit van Tilburg.

LEES OOK: Bijna 2 op 3 zzp’ers dekt zich in tegen arbeidsongeschiktheid: hoge kosten verzekering blijven pijnpunt